Iasi – oras turistic de neuitat Posted septembrie 27, 2016

Off

In perioada 1564- 1859, orasul Iasi a fost capitala Moldovei iar intre anii 1916- 1918, capitala regatului tarii noastre.

La estimarea facuta pe data de 1 ianuarie 2016, Iasiul numara 363. 142 de locuitori, ocupand astfel locul 2 in topul celor mai populate orase din tara noastra, dupa Bucuresti. Iasi este centrul academic, cultural si economic al Moldovei. Este bogat in obiective turistice, fapt care face sa fie vizitat anual atat de conationali, cat si de straini. Bisericile vechi din oras (Biserica Sfantul Sava, Biserica Banu, Biserica Sfantul Spiridon) sunt foarte vizitate in fiecare an. Daca tot ajungi in Iasi, nu ar trebui sa ratezi Muzeul Unirii, care este, dupa cum stim, fosta resedinta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza in Iasi. In muzeu se pot admira colectii importante de documente care fac referire la istoria unirii Principatelor Romane.

O vizita in Iasi ar trebui sa fie pe lista destinatiilor prioritare a oricarui turist care isi doreste sa viziteze locuri unde istoria se imbina intr-un mod armonios cu prezentul.

Daca ajungi turist in Iasi, trebuie sa stii ca orasului nu-i lipsesc locurile de cazare. Poti sa alegi un loc la pensiunile din zona centrala sau, daca ai alte preferinte, poti opta pentru unul dintre hotelurile de lux.

In preajma marilor sarbatori religioase, dar in special cu ocazia sarbatorii Sfintei cuvioase Parascheva, numarul turistilor sositi la Iasi creste simtitor. Potrivit declaratiilor ANAT, in 2014, in apropierea sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, credinciosii aflati in cautare de cazare in Iasi au umplut hotelurile si pensiunile din oras in proportie de 99%, in perioada 9- 14 octombrie. Acest lucru se intampla in conditiile in care, intr-o saptamana obisnuita, gradul de ocupare al pensiunilor si hotelurilor din Iasi nu trece de pragul de 40%.

ANAT estimeaza ca in perioada 9- 14 octombrie 2014, pelerinii au cheltuit aproximativ 13 milioane de euro pentru transport, cazare si masa.

In 2015, peste 200.000 de oameni au asteptat sa se inchine la moastele sfintei, cu ocazia sarbatorii. Un asemenea numar te face sa te gandesti ca ar fi bine sa-ti cauti din timp cel mai potrivit loc de cazare in Iasi.

‘’Sarbatorile Iasului’’ reprezinta un eveniment de mare anvergura care anima orasul in fiecare an. In  2015, au avut loc in perioada 8-14 octombrie si au cuprins, de la festivalul de folclor, pana la procesiunea organizata cu ocazia sarbatorii Sfintei Parascheva, Sfanta Liturghie oficiata cu ocazia hramului si masa oferita pelerinilor. Accesul a fost gratuit la majoritatea evenimentelor cuprinse in Sarbatorile Iasului. Asa ca, aceia care au vrut sa-si asigure cazare in Iasi sau in imprejurimi au fost nevoiti sa-si faca rezervare din timp, ca sa nu aiba parte de surprize neplacute.

Amatorii de distractii nocturne trebuie sa stie ca Iasiul are o viata de noapte foarte active. Cluburile si puburile sunt pline pana la refuz in weekend , muzica este pe gustul tuturor iar preturile nu sunt foarte piperate.

Asa ca, indiferent ca alegeti sa vizitati Iasiul viata de noapte ori pentru a va regasi linistea sufleteasca, nu veti fi dezamagiti.